Qui som        Contactar
MeteoRipollet
a l'escola
El temps actual
Dades actuals
Gràfics
Radar i satèl·lit
Històrics
L'Estació
meteorològica
de la Casa Natura
Previsió del temps
Informes
Meteoclimàtics
MeteoRipollet
l'escola
Notícies
Enllaços
Envia'ns fotos
La previsió
del pol·len (X.A.C.)
La previsió
al teu mòbil

Un dels temes que es treballen en el projecte d’educació ambiental de la Casa Natura és la meteorologia. Els centres educatius de Ripollet poden sol•licitar la realització del Taller de meteorologia. Només cal posar-se en contacte amb la Casa Natura. Aquí teniu la fitxa amb la informació de l’activitat.

Descarregar Fitxa


IDEES PER TREBALLAR LA METEOROLOGIA AMB INFANTS

Si voleu treballar la meteorologia amb els vostres nens i nenes, us presentem unes quantes idees.

1. Dades per fer un’un climograma

Un climograma és un gràfic on es representen les temperatures i les pluges en un determinat lloc i període de temps. Aquí teniu les dades necessàries per fer el climograma de Ripollet de l’any 1996. Les temperatures es representen en un gràfic unint els diferents punts amb una línia, i les pluges amb un gràfic de barres.

Descarregar Fitxa

2. Elaboració del mapa climàtic de Ripollet.

La gran massa de formigó i asfalt de la ciutat pot tenir influència, encara que petita, en la climatologia ja que són materials que retenen molt l’escalfor. Fes un estudi comparatiu del temps a Ripollet. Amb l’ajut d’un plànol de Ripollet que col•locareu a la classe, cada nen/a s’encarregarà de prendre la temperatura a casa seva més o menys a la mateixa hora, i apuntar-les al plànol. Per comparar els resultats, intenteu d’escollir indrets amb diferents condicions, edificis, arbres...
Situeu al plànol les temperatures que mesureu a diferents llocs del poble. Segurament observareu diferències. Intenteu esbrinar per què, si aquests llocs estan orientats de diferent manera, si tenen edificis o bé són zones verdes, etc. Podeu fer una llegenda al mapa pintant de colors diferents les zones en les que s’observin diferents temperatures.

3. Com portar un registre meteorològic

Els meteoròlegs sempre prenen mesura dels fenòmens meteorològics, i n’obtenen tot un seguit de dades que després s’han d’endreçar. Converteix-te en un petit meteoròleg i pren mesura, al llarg del temps que acordeu amb el/la professor, dels fenòmens meteorològics que es produeixen a Ripollet. Les variables que es poden mesurar són: Temperatures màximes i mínimes, precipitació, humitat relativa, nebulositat i tipus de núvols, direcció i intensitat de vent, pressió atmosfèrica, visibilitat. Feu-ho sempre a la mateixa hora del dia. Després elaboreu un quadre amb les mesures de cada mes, al final de l’any podreu fer gràfics amb els diferents valors.

Descarregar Fitxa d'observació del temps 
extraGràfics